Rozhodli jste se investovat? Vyvarujte se základním chybám

Investování je dnes téma číslo jedna. Nejeden člověk se bojí o to, že mu inflace pojí veškeré jeho úspory. Proto se snaží najít možnosti, do nichž vložit své peníze a kde mu budou v průběhu let ještě růst. Východisek se nabízí celá spousta. Akcie, komodity, dluhopisy, nemovitosti a další. Ať už se ale rozhodneme pro cokoliv, dopustit se můžeme celé spousty chyb.

Nevyužití investičního poradce

Patříte mezi začátečníky? Ještě nikdy jste neinvestovali do ničeho jiného než do mobilního telefonu či počítače? Požádejte o pomoc schopného investičního poradce, který vám pomůže a předejde tomu, že s první investicí spíše ztratíte, než získáte. 

Je velkou chybou zejména z počátku investiční poradenství nevyužívat. Vkládání peněz do něčeho neznámého na vlastní pěst nás většinou stojí víc, než kolik jsme do dané investice vložili. 

Necháváme se unášet minulostí

Čili jednáme ze strachu o možné scénáře, ke kterým kdysi došlo a ke kterým už nikdy nemusí dojít opětovaně. Minulost je ve světě investování opravdu jen minulostí a neměla by člověka provázet na každém jeho kroku. A už vůbec by neměla řídit jeho chování, které by kvůli ní bylo příliš opatrné. 

Ano, investujte tak, že posoudíte zkušenosti z minulosti, ale větší váhu klaďte na aktuální situaci na trhu. Burza se neustále mění a s ní i příležitosti či budoucí scénáře.

Emoce stranou

Investování je hra a musí se tak k ní i přistupovat. Co však sem nepatří a do her naopak ano jsou emoce. Pokud se jedná v zápalu emocí, pokud je vaší vidinou euforie nebo strach, stáváte se neopatrnými a snadno uděláte chybu, která posléze stojí nemalé množství úspor.

Emoce se v nás často probouzí ve chvíli, kdy dojde k zakolísání trhu. Jenže je třeba si uvědomit, že kolísání trhu je naprosto běžný jev, který by nás neměl vyvést z míry.